Back

Motorsågsutbildningar - Dalslands Skogsskola

Vi erbjuder ett brett utbud av motorsågskurser, utformade för att möta behoven hos både nybörjare och erfarna användare. Våra kurser täcker allt från grundläggande tekniker, såsom säker vedkapning, till mer avancerade färdigheter, inklusive trädfällning med vinsch och hantering av stormfällda träd. Varje kurs är planerad för att ge dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta säkert och effektivt med motorsåg i olika miljöer.

Våra instruktörer är erfarna yrkespersoner med djup kunskap om säkerhetsföreskrifter och praktiska metoder. Oavsett om du är ute efter att ta ditt första motorsågskörkort eller vill fördjupa dina färdigheter inom avancerad trädfällning, har vi kursen som passar dig.

Vi håller regelbundna motorsågskurser i våra lokaler i Ed, så tveka inte att kontakta oss för mer information om aktuella datum och tider.

Kontakta oss för att boka din motorsågskurs idag!

 

Vanliga Frågor

Här hittar du svar på vanligaste frågorna kring våra motorsågskurser.

Utrustning

Elever måste själva tillse att man har godkänd utrustning för att  genomföra praktiska prov i skogen, kontakta oss om det är några frågor kring utrustningskraven.

  • Motorsåg
  • Hjälm med visir och kåpor
  • Varselklädsel
  • Motorsågsbyxor med godkänt sågskydd
  • Kängor med stålhätta och godkänt sågskydd
  • Handskar
  • Första hjälpen förband
  • Bränsle
  • Verktyg för filning

Accepterar Dalslands Skogsskola kort från andra utbildare

Ja – Vi godkänner tidigare utbildningar som uppfyller AFS 2023:11 som ersätter AFS 2012:01

Kan jag ta strunta i A kursen och ta B direkt

Nej, för att ta B måste man ha godkänt resultat från A, för C krävs godkänt i B – och så vidare.

Måste jag kunna något innan A kursen

Nej, det ställs inga kunskaps förkrav på grundkursen A

Mat & Fika

Vid våra utbildningar på plats i Ed bjuds givetvis lunch och fika.

Måste jag komma till Ed för att ta del av era utbildningar

Utbildning på extern plats kan erbjudas, då ingår ej lunch och fika och offereras separat utifrån diskussion, minimum 5 deltagare.

Försäkringar vid utbildningstillfället

Vår försäkring täcker inte eventuella olyckshändelser för deltagare på utbildning. Du bör därför ha en olycksfallsförsäkring som gäller vid utbildningstillfället som täcker de möjliga händelser som kan uppstå vid aktuell utbildning.

Våra MotorsågsKurser

Motorsågskörkort - A

För nybörjaren.

I denna kursen får du lära dig dom absoluta grunderna i hur man hanterar en motorsåg. Mycket fokuserar kring hur du säkert kan använda dig av motorsågen vid vanligt förekommande arbetsmoment med en motorsåg så som vedkapning, eller sågning av plankor och brädor under byggnadsarbete. Ingen typ av trädfällning förekommer i denna utbildningen.

Inga förkrav krävs för Motorsågskörkort nivå A

Moment för Motorsågskörkort - A

Sågens säkerhetsutrustning

Filning och skötsel av sågen

Start av såg

Säkerhetsavstånd

Kapning

Motorsågskörkort - B

Kurs i praktisk trädfällning.

I denna kursen får du lära dig mycket om hur man säkert arbetar med trädfällning med en motorsåg. Kursen fokuserar på hur du säkert kan använda dig av motorsågen vid vanligt förekommande arbetsmoment vid trädfällning så som kvistning och kapning.

För att gå kursen krävs Motorsågskörkort nivå A

Moment för Motorsågskörkort - B

Förberedelser före fällning

Säkerhetsavstånd vid trädfällning

Uppkvistning av stammen

Fällning – Riktskäret

Brytmån – Stubbe

Reträtt vid fällning

Lutande träd, krafter vid fällning

Fällning mindre träd, skjutande kedja

Fällning mindre träd, dragande kedja

Fällning grövre träd dubbla svärdslängden

Fällredskap

Kvistning

Risplockning, kvistning

Kapning

Nedtagning av fastfällt träd

Motorsågskörkort - A+B

Vår populäraste kurs.

Ta både Motorsågskörkort A och B vid ett och samma tillfälle och få en omfattande utbildning i säker och effektiv hantering av motorsåg. Kursen är uppdelad i två delar där du först lär dig grunderna för säkert vardagsbruk och sedan fördjupar dina kunskaper för mer avancerade arbetsuppgifter.

A-Kursen täcker allt från att förstå och hantera sågens säkerhetsutrustning till att sköta och fila sågen korrekt. Du lär dig hur du startar sågen på ett säkert sätt, vikten av att hålla rätt säkerhetsavstånd, och hur du genomför till exempel kapning på ett tryggt och effektivt sätt.

B-Kursen går sedan vidare till trädfällning och mer avancerade tekniker. Du kommer att lära dig förberedelser före fällning, inklusive bedömning av säkerhetsavstånd och hur du planerar din reträtt vid fällning. Kursen innefattar uppkvistning av stammen, och olika tekniker för fällning, inklusive hur du hanterar lutande träd och de krafter som uppstår vid fällning. Du får praktisk erfarenhet av att fälla träd med både skjutande och dragande kedja, fälla grövre träd med dubbla svärdslängden, samt använda olika fällredskap. Kursen har även med moment som kvistning, risplockning, kapning och nedtagning av fastfällda träd.

Med Motorsågskörkort A och B får du en solid grund att stå på, oavsett om du använder motorsågen i ditt arbete eller för privata syften.

Inga förkrav krävs för kursen Motorsågskörkort nivå A+B

Moment för Motorsågskörkort - A+B

A-Kursen

Sågens säkerhetsutrustning
Filning och skötsel av sågen
Start av såg
Säkerhetsavstånd
Kapning

B-Kursen

Förberedelser före fällning
Säkerhetsavstånd vid trädfällning

Uppkvistning av stammen

Fällning – Riktskäret

Brytmån – Stubbe

Reträtt vid fällning

Lutande träd, krafter vid fällning

Fällning mindre träd, (AB) skjutande kedja

Fällning mindre träd, (AB) dragande kedja

Fällning grövre träd dubbla svärdslängden

Fällredskap

Kvistning

Risplockning, kvistning

Kapning

Nedtagning av fastfällt träd

Motorsågskörkort - C

För säker hantering av stormfällda träd.

Motorsågskurs C – Stormfällda träd är en avancerad kurs som fokuserar på säker och effektiv hantering av stormfällda träd och andra utmanande arbetsförhållanden i skogen. Kursen inkluderar praktiska moment som planering av arbete i stormfälld skog, hantering av lutande och avbrutna träd, samt arbete med rotvältor. Du kommer att lära dig olika kaptekniker, inklusive normalt kap, stormkap, öppet motkap, V-kap och fördjupat V-kap. Kursen täcker också reträttvägar, tekniker för att hantera svåra och grova träd samt säkra metoder för att ta ner fastfällda träd.

För att gå kursen krävs Motorsågskörkort nivå A och B

Moment för Motorsågskörkort - C

Planering av arbetet /arbetsordning (stormfälld skog)
Lutande träd
Avbrutna träd
Rotvältor
Normalt kap
Stormkap
Öppet motkap
V-kap
Fördjupat V-kap
Reträttvägar
Svåra grova träd
Nedtagning av fastfällt träd

Motorsågskörkort - D

För säker hantering av träd nära kraftledningar.

Motorsågskörkort D – Linjearbete är en specialiserad kurs som fokuserar på säker hantering av motorsåg vid arbete nära kraftledningar. Kursen ger dig de färdigheter och kunskaper som krävs för att på ett tryggt sätt arbeta med träd och grenar som riskerar att komma i kontakt med eller redan ligger emot ledningar.

Under kursen kommer du att lära dig att använda stångsåg och kastsåg för att säkert beskära och avlägsna grenar och trädrester på hög höjd. Du får även praktisk träning i att använda handvinsch, block och linor, vilket är avgörande för att kontrollera trädfällningen och undvika skador på ledningar.

Du kommer att arbeta med olika metoder för nedtagning av träd på ledningar, inklusive scenarier med liten eller stor lutning, samt både korta och långa träd. Kursen täcker även hur man hanterar avbrutna träd, liggande och hängande toppar på linor, samt tekniker för vridning eller sidoförflyttning av träd som ligger snett mot ledningen. Särskild vikt läggs vid situationer där linorna är kraftigt nedtryckta, vilket kräver extra försiktighet och precision.

Denna kurs är idealisk för dig som arbetar i eller nära kraftledningsområden och behöver specialiserade kunskaper för att hantera riskerna som dessa miljöer medför. Efter avslutad kurs kommer du att vara väl rustad för att arbeta säkert och effektivt i de mest utmanande förhållanden.

För att gå kursen krävs Motorsågskörkort nivå A,B och C

Moment för Motorsågskörkort - D

Stångsåg
Kastsåg
Handvinsch
Block och linor
Metoder för nedtagning av träd på ledning
Liten lutning, kort träd på ledning
Liten lutning, långt träd på ledning
Stor lutning, kort träd på ledning
Stor lutning, långt träd på ledning
Avbrutna träd
Liggande toppar på linor
Hängande toppar
Vridning eller sidoförflyttning av träd som ligger snett mot ledningen
Kraftigt nedtryckta linor

Motorsågskörkort - I

Lossa stockar eller virke som hamnat i spänn inom industrin.

Motorsågskurs I – Industri är en avancerad kurs som riktar sig till dig som redan har Motorsågskörkort på A-nivå och vill fördjupa dina kunskaper inom säker användning av motorkedjesåg inom industrin. Kursen är speciellt utformad för att ge dig de färdigheter som krävs för att säkert lossa stockar eller virke som hamnat i spänn i olika typer av transportörer och bearbetningsmaskiner.

Under kursen lär du dig att genomföra noggranna riskbedömningar i samband med arbete med virke i spänn, en kritisk del för att förebygga olyckor och skador. Du får praktisk träning i att planera ditt arbete och följa en tydlig arbetsordning för att säkerställa effektivitet och säkerhet.

Kursen inkluderar användning av olika verktyg och tekniker, såsom stångsåg, kastsåg, handvinsch, samt block och linor. Du kommer att öva på olika kaptekniker, inklusive normalt kap, stormkap, öppet motkap, V-kap och fördjupat V-kap. Dessutom lär du dig att identifiera och förbereda reträttvägar för att minimera riskerna under arbetets gång.

För att gå kursen krävs Motorsågskörkort nivå A

Moment för Motorsågskörkort - I

Riskbedömningar i samband med virke i spänn vid tex transportörer och bearbetningsmaskiner
Planering av arbetet /arbetsordning
Stångsåg
Kastsåg
Handvinsch
Block och linor
Normalt kap
Stormkap
Öppet motkap
V-kap
Fördjupat V-kap
Reträttvägar
Block och linor

Motorsågskörkort - E

Jobba säkert med motorsåg från en mobil arbetsplattform.

Motorsågskurs E – Skylift är utformad för dig som behöver behörighet att utföra trädbeskärning och trädmontering från en mobil arbetsplattform, såsom skylift. Denna kurs ger dig både teoretisk och praktisk kunskap om de specifika säkerhetsbestämmelser som gäller för dessa arbetsmoment, samt hur du kan undvika olyckor under arbetet.

Under kursen kommer du att få en grundlig genomgång av regler och säkerhetsföreskrifter vid arbete från mobil plattform, inklusive säkerhetskontroll av både motorsågen och arbetsplattformen. Du lär dig vad som är möjligt och vad som inte kan göras från en arbetsplattform, vilket är avgörande för att undvika farliga situationer.

Du kommer att få kunskap i användning av personlig skyddsutrustning, identifiering och hantering av farliga arbetsmoment. Kursen ger dig även praktisk träning i arbetsteknik med motorsåg från en skylift, inklusive olika kaptekniker och metoder för uppsäkring av losskapade delar.

För att gå kursen krävs Motorsågskörkort nivå A och B

Moment för Motorsågskörkort - E

Regler och säkerhetsföreskrifter vid arbete från mobil plattform /Skylift
Säkerhetskontroll av motorsåg och arbetsplattformen
Vad kan man inte göra från en arbetsplattform
Personlig skyddsutrustning
Farliga arbetsmoment
Motorsågens konstruktion och funktion
Arbetsteknik med motorsåg i skylift
Kaptekniker och uppsäkring av losskapade delar

Motorsågskörkort - V

För arbete längs väg och järnväg.

Motorsågskurs V – Väg/Järnväg

Denna kurs utförs endast vid förfrågan.

Kontakta oss för närmare information.

För att gå kursen krävs Motorsågskörkort nivå A